Slovensko v piatok opäť zasiahne silný vietor

06.01.2012 Celý región

BRATISLAVA 6. januára (WEBNOVINY) - Slovensko dnes opäť zasiahne silný vietor, varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre regióny Liptov, Orava, Spiš, Kysuce, Turiec a Horehronie do 18. hod. a pre Záhorie a územie Poddunajskej nížiny do 17:30 hod. SHMÚ upozorňuje, že na horách nad hranicou lesou bude fúkať silný vietor, ktorý môže dosiahnuť nárazovú rýchlosť 20 - 25 m/s.

Na západnom Slovensku meteorológovia očakávajú vietor s rýchlosťou 15 - 20 m/s. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Na horách nad hranicou lesov hrozí opäť búrlivý vietor až víchrica.

Zvýšiť pozornosť by mali aj vodiči. SHMÚ upozorňuje, že na severozápade a severe stredného Slovenska sa dnes až do 13. hod. môžu tvoriť snehové jazyky a záveje, ktoré podľa meteorológov predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Počasie na Slovensku

Po zadnej strane hlbokej brázdy nízkeho tlaku zasahujúcej zo Škandinávie až nad Grécko k nám prúdi studený a vlhký vzduch zo severu.

Na území Slovenska bude premenlivá, prevažne až veľká oblačnosť. Na mnohých miestach, najmä v severnej polovici územia môže vyskytnúť sneženie alebo snehové prehánky, na krajnom severe miestami aj trvalé sneženie.

V nížinách meteorológovia predpovedali zrážky zmiešané alebo aj dažďové.

Najvyššia denná teplota dosiahne 1 až 6 stupňov Celzia, na severe okolo -1 stupňa.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
 

Vyberte región

mark